> 0.1

Activiteiten van de commissie Verhalen

Binnen Delden Terug Naar Toen bestraat er een aparte commissie Verhalen. Zij zorgen er voor dat er een boek in de handel zal komen waarin veel verhalen gebundeld zullen worden.

Lees meer

Grote rol Deldense Femy Hoogenboom-Efftink bij de April-meistakingen

De Februaristaking van 1941 was het eerste massale protest tegen de Duitsers en heeft door de jaarlijks terugkerende herdenking ervan in Amsterdam, door de jaren heen, alle aandacht gekregen. Minder bekend zijn daardoor de April-meistakingen van 1943, hoewel deze groter en landelijker van opzet waren en er aanzienlijk meer slachtoffers vielen: 175 doden en 400 gewonden.

Lees meer

Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS)

Deze strijdkrachten verrichtten belangrijk werk dat was toebedeeld aan de meest dapperen. Vele malen werden door hen distributiekantoren en banken overvallen. Ook werd getracht, via het opbreken van spoorrails en het opblazen van bruggen e.d., het voor de Duitsers zeer noodzakelijke verkeer zoveel mogelijk te ontregelen. Zo werd in september 1944 ook een spoorbruggetje opgeblazen nabij de woning van de fam. ten Brummelhuis (klompenmaker) te Wiene.

Lees meer

Wegwezen!

Voor zover ik op de hoogte was van huizen van buren, familieleden en vrienden, wist ik dat er overal geheime plekjes waren. Daarin werden zaken verstopt die je niet in je bezit mocht hebben, zoals radio’s. Ook werden er dikwijls wat levensmiddelen in verstopt, als je die tenminste nog had. Een en ander open en bloot tentoonstellen was de kat op het spek binden. Belangrijker was dat ergens in huis ook een ‘onderduikplek’ voor een of meer mensen was geregeld.

Lees meer

Een glas met een verhaal

Het glas op de afbeelding is van Jaap. Jaap woonde in september 1944 met zijn ouders aan de Jacob Marislaan in het noorden van Arnhem. Op 17 september van dat jaar begon, met de landing van ruim 5000 parachutisten, de Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden. Lees verder wat dit glas met de Slag om Arnhem te maken heeft en hoe het aan zijn bijzondere vorm komt.

Lees meer

Het Deldens Weekblad

Na de bevrijding in 1945 verscheen het Deldens Weekblad weer! Het stukje over Seyss Inquart is bijzonder omdat de suggestie wordt gewekt dat de voormalige Rijkscommissaris in de Twickelse bossen gevangen genomen is. Dat lag toch een beetje anders. Toen Hitler op 30 april zelfmoord gepleegd had werd hij opgevolgd door admiraal D�nitz. Deze moest de overgave van Duitsland regelen en hij riep daarvoor allerlei leidinggevende figuren naar zijn hoofdkwartier in Flensburg in Noord-Duitsland.

Lees meer

De gezonken boot

Onmiddellijk na de bevrijding ging als een lopend vuurtje het gerucht door Delden dat er in de haven een boot met een lading Duitse kleding was gezonken of mogelijk tot zinken was gebracht. Mijn jongere broertje in ik gingen uiteraard op pad en met ons talloze Deldenaren. Van de haven moet je je geen al te grote voorstelling maken. Het was niet meer dan een afmeerplaats, een loskade voor maximaal drie binnenschepen. In hoofdzaak werd er grind en zand gelost. Dat was er ook in grote hopen opgeslagen. Aangekomen op de 'ramp' plaats' zagen wij daar inderdaad een gezonken boot. Minstens twee derde deel ervan lag onder water. In het ruim stond ook veel water maar je kon nog heel goed op de lading lopen zonder al te natte voeten te krijgen.

Lees meer

Van D-Day tot VE-Day deel 10

In de buurt van Bornerbroek, blazen de Duitsers de laatste V1 lanceerinrichting op, de stukken staal vliegen in de rondte en treffen een boom en het woonhuis van aannemer Platenkamp. De betonnen poeren waarop de lanceerinrichting rustte blijven in takt en zij nog steeds zichtbaar. Het stuk staal dat de woning trof hangt nu als “trofee” aan de muur van de garage. Het stuk in de boom is nog heden te dage zichtbaar. De strijd duurt lang, te lang vinden sommigen soldaten, te meer daar zij vernamen dat de hoofdmacht van 30th Corps met de Amerikanen het Roergebied nu in zijn geheel hebben omsingeld. Wanneer geven ze zich nu eens over? was een veel gestelde vraag. Het zou nog bijna een maand duren voor het zover was en hoeveel slachtoffers zouden er niet vallen juist in die laatste maand?

Lees meer

Van DE-Day naar VE-Day deel 9

Nog diezelfde avond bevrijdden Engelse en Canadese troepen Borne, er werd slechts licht gevochten. In een nachtelijke aanval met storm- en roeibootjes bereikten Canadezen in Delden bij de Torendijk de andere kant. De Bevrijding van Delden kwam op gang. Links en rechts bleven er echter verzetshaarden van de Duitsers actief, in Twente was de strijd nog niet gestreden. Een Sherman tank nam een ‘snelle’ route om een aanval op een Duitse verzetsstelling te kunnen uitvoeren, maar zakte door de houten brug en verdween bijna helemaal onder het water van de Berkel. De bemanning kon eruit klimmen met een nat pak, maar de boordschutter zat klem en voelde langzaam de modder en het water van het riviertje naar zijn lippen stijgen. De overige bemanningsleden kregen hem na een half uur uit de tank. Een boer, wonend bij de brug, gaf hen warme koffie.

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 8

Meer oostelijk werd de Britse Guards Armored Division, een gevechtseenheid pur sang met vele overwinningen op hun conto, ingezet op weg naar de belangrijkste doelen van dat moment, Hengelo, Enschede en het Vliegveld Twente. Na de inname van voornoemde steden was het verdere doel de verovering van Oldenzaal, immers hier liepen spoorlijnen en wegen naar Duitsland en kon het 30th Corps verder op weg naar Bremen en Bremerhaven. Het Fliegerhorst Twente was tijdens de oorlog flink uitgebreid en was een belangrijke vliegbasis, belangrijk genoeg om in te nemen en wellicht zelf te gaan gebruiken!

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 7

Eibergen werd bevrijd en ook Neede, de Honey tank van de broers (!) Edward en Lesly Foster reed behoedzaam Neede binnen, toen deze werd geraakt door een granaat uit een panzerfaust. Lesly kon zich redden en werd door omwonenden geholpen maar zijn broer kwam om het leven. Achterblijven bij zijn omgekomen broer was geen optie, zijn commandant ging verder, zo ook hij… Forrard On, toepasselijker kan het bijna niet, maar hoe moet die Lesly zich hebben gevoeld? Verschrikkelijk. Tenslotte werd die dag ook Borculo bevrijd.

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 6

Helemaal ongeschonden kwamen onze bevrijders niet door de strijd; bij houthandel Te Paske reed een Bren Carrier met tien soldaten aan boord op een landmijn. Allen verloren het leven. In het buurtschap Barlo was de boerderij van de familie Weenink door de Duitsers ingericht als een stelling; een kanon zorgde voor de nodige ellende aan geallieerde kant. De Engelsen riepen de hulp van de Royal Air Force in, die de boerderij en het kanon vernietigde middels een eskader jachtbommenwerpers. Zeven burgers, waaronder de vijf kinderen van de familie Weenink verloren daarbij het leven. De bevrijding werd duur betaald.

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 5

De bevolking wist dat Pasen aanstaande was, de troepen hadden echter geen flauw benul van de positie van de kalender. De eieren smaakte er niet minder om. Vrijdag 30 maart 1944, was het Goede Vrijdag; vele bewoners van de gebieden waar nu gevochten werd, vroegen zich af of het werkelijk wel een Goede Vrijdag zou worden.

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 4

In het Twentse plaatsje Goor hadden ze andere zorgen; tijdens een zwaar geallieerd bombardement op 24 maart 1945 werd het centrum volledig weggevaagd en kwamen 82 burgers om het leven; het uitschakelen van Duitse munitiedepots in de fabrieken van Eternit mislukte volkomen. Nadat op 23 maart 1944 de Operations Varsity en Plunder waren ingeluid en de Britten van 30th Corps en de Canadezen van het 1e Canadese Leger de Rijn waren overgestoken, trokken eenheden van beide strijdmachten door een stukje van Duitsland in de regio Rees / Kevelaer.

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 3

De verovering van de stad Bergen creëerde een opening voor de 4th Canadian Armoured Division om in de richting van de Maas op te stomen en zo dekking te geven aan de rechter flank van de 2nd Canadian Infantry Division. Om vijandelijk tegenstand op te ruimen op de eilanden van Beveren en Walcheren werd de opmars voorgezet in de richting van St. Philipsland dat veroverd werd. De omgeving werd geschoond van vijandelijk troepen waarbij de artillerie diverse Duitse boten liet zinken die probeerden uit de haven van Zijpe te ontsnappen. De campagne om het Schelde kanaal werd beëindigd op 8 november 1944, waarna men in de haven van Antwerpen de eerste geallieerde lading kon lossen.

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 2

Op 19 augustus werd er een colonne aan voertuigen samengesteld uit het South Alberta Regiment en de Argyll and Sutherland Highlanders. Onder leiding van majoor D.V. Currie werd er aangevallen in de richting van Saint Lambert sur Dives. Gedurende drie dagen lang streden ze tegen de massale aanvallen van de terugtrekkende Duitse eenheden, die probeerden te ontkomen uit een omsingeling. Tijdens deze actie trok de hoofdmacht van de richting de Poolse posities bij heuvel 262. Ze werden echter tot stoppen gebracht bij heuvel 240. Hierdoor werden de Polen gesoleerd en konden ze niet veel uitrichten waardoor duizenden Duitse manschappen ontsnapten uit de omsingeling bij Falaise.

Lees meer

Van D-Day naar VE-Day deel 1

Op de vroege morgen van 6 juni 1944 verscheen voor de Normandische kust van het Franse vaste land de grootste armada die de wereldzee�n ooit had bevaren. Operation Overlord ging van start en meer dan drie�nvijftighonderd schepen brachten meer dan honderdvijftigduizend manschappen het kanaal over. Tijdens deze eerste landing kwamen naast de Amerikaanse, Britse en Franse eenheden ook Canadese troepen aan land om Europa te gaan bevrijden van het Duitse juk.....

Lees meer

Sponsoren: