> 0.1

Programma DTNT 2-9 april

Gedurende het gehele evenement

van 1 t/m 9 april 2015:

Woensdag 1 april 2015

Donderdag 2 april 2015

Vrijdag 3 april 2015

Zaterdag 4 april 2015

Bruist van muziek en entertainment in de stijl van 1945, diverse koren, acts, re-enactment groups  en vele figuranten zoals:

Op het Ressingplein met gezellig terras:

Marktpomp, bij de Oude Blasius kerk

Overig:

Zondag 5 april 2015 (eerste Paasdag)

Centrum van Delden:

Op het Ressingplein met gezellig terras:

Overig :

Maandag 6 april 2015 (tweede Paasdag)

Centrum van Delden:

Op het Ressingplein met gezellig terras:

Overig:

Dinsdag 7 april 2015

Woensdag 8 april 2015

Donderdag 9 april 2015

Zaterdag 11 april 2015

De stoomtrein van Hengelo naar Delden

De stoomtrein rijdt beide Paasdagen van Hengelo naar Delden, reserveer een plekje via Dagblad Tubantia

Op 5 en 6 april brengt een echte stoomtrein je van Hengelo naar Delden naar het grootste bevrijdingsevenement Delden Terug Naar Toen..

Wees er snel bij want de kaartjes vliegen weg.

De historische stoomtrein gaat rijden tussen Hengelo en Delden, als onderdeel van het grootste bevrijdingsevenement Delden Terug Naar Toen. Het is uniek dat een stoomtrein op het reguliere spoor gaat rijden tussen de dienstregeling van de gewone trein door.
De trein bestaat uit 4 wagons met aan weerszijden een locomotief. De trein kan op het spoor tussen Delden en Hengelo niet keren en daarom is er gekozen voor deze unieke constructie. Hoe mooi is het om de stoom aan weerszijden uit de locomotief te zien komen.
De eerste trein vertrekt vanuit Hengelo om 9:50 uur en komt zo'n tien minuten later al dampend aan op het station Delden, waar gedeputeerde Hester Maij samen met het team van Café René van Allo Allo de eerste trein officieel zal ontvangen.
Om 10.26 uur vertrekt de trein weer richting Hengelo.

Deze één uurs dienstregeling loop door totdat de laatste trein om 18.26 vanuit Delden richting Hengelo vertrekt.
De kaartjes zijn te verkrijgen in de webshop van Dagblad Tubantia en op de dag zelf ook tegen meerprijs in de trein.
Bij het station aangekomen staat de Hop on Hop of bus klaar om de passagiers naar alle bijzondere plekken te brengen van het evenement Delden Terug Naar Toen. Er rijdt een huifkar om hetzelfde te doen. Kaartjes hiervoor zijn verkrijgbaar in de bus en huifkar.

Bijzondere plekken waar de Hop on Hop of bus langs rijdt:

Vervoer ter plaatse naar de diverse activiteiten tussen
10.00 -18.00 uur mogelijk met bus en paardentram

De busroute loopt via de Berken, Galgenmaten, Ranninkstraat, Peperkampweg, Spoorstraat, Stationsweg, Doctor Gewinstraat, Zuiderhagen, Hengelosestraat, Twickelerlaan, Bornsestraat, Watertorenstraat, Molenstraat, Europalaan, de Berken, etc.

Dienstregeling Trein:

39702  Hgl v 09.50
39704  Hgl v 10.50
39702  Hgl v 11.50
39708  Hgl v 12.50
39710  Hgl v 13.50
39712  Hgl v 14.50
39714  Hgl v 15.50
39716  Hgl v 16.50
39718  Hgl v 17.50
39701 Ddn v 10.26
39703 Ddn v 11.26
39705 Ddn v 12.26
39707 Ddn v 13.26
39709 Ddn v 14.26
39711 Ddn v 15.26
39713 Ddn v 16.26
39715 Ddn v 17.26
39717 Ddn v 18.26

Klik hier om een kaartje te bestellen

Tijdschema KTR

Donderdag 2 april 2015 : Bevrijdingsrit IJzerlo, Ruurlo, Lochem, Gelselaar, Delden

Zaterdag 4 april 2015: Bevrijdingsrit Delden, Zenderen, Hertme, Borne, Delden

Zondag 5 april 2015: Bevrijdingsrit Delden, Almelo, Kanaaloversteek

Zondag 5 april 2015: Overbrenging amfibische voertuigen naar Hengelo

Zondag 5 april 2015: Overbrenging oversteekmaterieel Torendijk Zuidzijde

Maandag 6 april 2015: Bevrijdingsrit Delden, Oldenzaal, Delden

Woensdag 8 april 2015: Bevrijdingsrit Delden, Holten, Markelo, Goor

Donderdag 9 april 2015: Bevrijdingsrit Delden, Enter, Nijverdal, Balkbrug

Delden Terug Naar Toen, activiteitenoverzicht

De activiteiten van Keep Them Rolling en van Delden Terug Naar Toen vinden plaats van woensdag 1 t/m donderdag 9 april 2015. Pasen valt midden in die week, nl. zondag 5 april Eerste Paasdag en maandag 6 april Tweede Paasdag.

Een doorlopende activiteit zal het bivak van Keep Them Rolling zijn, evenals in 2010 naast de museumboerderij Wendezoele. De historische voertuigen van deze organisatie rijden de route van onze bevrijders van Groesbeek naar Groningen, gelijk aan de data van 1945. Dit houdt in dat de voertuigen na hun kampement in IJzerlo op donderdag 2 april in Delden zullen aankomen. Hun vertrek staat voor donderdag 9 april gepland, evenals in 1945. Keep Them Rolling organiseert allerlei activiteiten die bezocht en bekeken kunnen worden. Voor nadere informatie kunt u op deze site bij KTR kijken of direct naar de site van Keep Them Rolling gaan door hier te klikken.

Op woensdag 1 april zal Delden terug gegaan zijn naar 1945. Dit zult u kunnen zien aan de etalages, mensen die in de stijl van 1945 gekleed over straat gaan, het straatbeeld, et cetera. Delden zal dan klaar zijn om "de bevrijders" van Keep Them Rolling een dag later te verwelkomen.

Huis Wonen Delden

Voor de échte 1945-belevenis: kijk, hoor, ruik en proef de sfeer van de laatste oorlogsdagen aan de Weth. Bloemenstraat 13 in Delden

Weet u hoe de mensen woonden en werkten in de jaren 40 van de vorige eeuw? Hoe ze hun huis verwarmden, in bad gingen, eten kookten en voedsel bewaarden ook al hadden ze geen koelkast? Breng dan eens een bezoek aan de Wethouder Bloemenstraat 13 in Delden. De Stichting Wonen Delden heeft daar een typische sociale woningbouwwoning, qua inrichting en aankleding terug gebracht naar die tijd.

De openingstijden van het 1945-huis:

Overige tijden; alleen open op afspraak met de Vrouwen van NU, (ook voor groepen).
Bel 06-207 257 59 of mail vrouwenvannudelden@gmail.com


Betrekkelijke luxe
Het is een jaar geleden dat Henny Manrho van de Stichting Wonen Delden, hoorde over ‘Delden Terug Naar Toen’ (DTNT). Hij las over de lange optocht oorlogsvoertuigen van ‘Keep them rolling’ en over de oproep aan mensen om zich tijdens de festiviteiten te kleden zoals de mode dat 70 jaar geleden ‘voorschreef’. “Als woningcorporatie wilden wij een steentje bijdragen aan deze bevrijdingsfeesten. Begin december 2014 werd ons duidelijk dat er op korte termijn een geschikte woning aan de Wethouder Bloemenstraat vrijkwam. Een huis dat precies paste in het gewenste plaatje: hartje Delden, nog vrijwel authentiek en veelzeggend over het leefcomfort en de betrekkelijke luxe van toen. De meeste woningen uit die periode hebben al een of twee renovaties ondergaan. Deze woning nog niet en dat is voor dit doel een prettige bijkomstigheid. Met de juiste vloerkleden, meubels en schilderijen ademde het in no time de sfeer uit van de oorlogsjaren in Delden en het grootste deel van Oost Nederland.”


Bijzondere details
Henny Manrho heeft zijn medewerking verleend aan DTNT omdat de corporatie op dat moment haar 95-jarig bestaan vierde en Wonen Delden wat terug wilde doen in het kader van haar maatschappelijk ondernemen. “Een goed moment om te laten zien dat Wonen Delden midden in de Deldense samenleving staat. Dit betekent wel dat we renovatie en verhuur van deze woning, vier maanden moeten uitstellen. Maar”, verklaart de bestuurder, “als betrokken stichting geven we hiermee een mooi en toepasselijk cadeau aan de gemeenschap. Dat heb ik al wel gemerkt aan de vele enthousiaste reacties. Brengt u dit voorjaar een bezoek aan de woning, let dan vooral ook op de details”, tipt Manrho. “Kijk eens goed naar de keukenvloer bijvoorbeeld. Toen we het zeil en alle lijmresten verwijderd hadden, kwam er een originele, in het werk gestorte, hardstenen granitovloer te voorschijn. Ook het aanrecht is van dit materiaal gemaakt. En wat u echt niet mag missen is het kleine wasbakje in de hoek op de overloop. In die tijd was dat het enige watertappunt op de verdiepingsvloer. Een badkamer ontbrak en van een douche had nog nooit iemand gehoord”, glimlacht Henny Manrho. “Kinderen werden eens per week in een teil voor de kolenkachel in de keuken of woonkamer uitgebreid gewassen, en dat was het.”

 

Typische accessoires maken het beeld compleet
Doel van de make-over van de woning aan de Wethouder Bloemenstraat 13 is om het grote publiek, zowel ouderen als kinderen, zelf te laten ervaren hoe een doorsnee gezin 70 jaar geleden leefde. “Ineke en Kees van der Werf, van Museum Sfeer van Weleer uit Rekken, hebben ons geholpen met de inrichting. Oude kasten en stoelen maar ook typische accessoires zoals het hondje op de schoorsteenmantel, het sierlijke stoffer en blik bij de houtkachel, de spiegel met kledingborstel bij de voordeur… prachtig om nog weer eens te zien. Van Geas heb ik nog een mooie, oude geiser gekregen die we in de keuken ophingen. Wat natuurlijk ontbreekt in dit huis zijn kunststof spullen en elektronica, op een authentieke radio na”, wijst Henny Manrho. “Grappig is ook dat elk vertrek voorzien is van slechts één schakelaar en één stopcontact. Dat was destijds meer dan voldoende. Nu niet meer voor te stellen” lacht Henny.


Een heel ander huishouden 
Ook een koelkast ontbrak in de keuken. Wel was er een kelderkast waar het eten werd bewaard. De Deldense ‘Vouwen van NU’ hebben deze ingericht met prachtige weckflessen, een zuurkoolpot, gepekeld vlees en andere lekkernijen.” De huizen in de jaren ’40 van de vorige eeuw hadden nog geen centrale verwarming. “Er werd gestookt in een kolen- of houtkachel. Achter het huis was een kolenhok met kolen die in die dagen bezorgd werden door de kolenboer.” De Vrouwen van NU zorgen dat er altijd iemand aanwezig is op momenten dat u een kijkje wilt nemen.
Volg ons via Facebook; Stichting Wonen Delden of ga naar www.wonendelden.nl voor meer informatie.
 

 

                               

Concert sporthal de Reiger

Zaterdag 4 april swingend groots bevrijdingsconcert DTNT


Lekker uit je dak gaan à la Night of the Proms ?
Dat gebeurt op zaterdag 4 april tijdens het bevrijdingsconcert met muziek uit ’40-’45.
Een combinatie van klassieke muziek samen met moderne muziek staat garant voor een avond vol beweging en een gevulde dansvloer.
3 verschillende muziekstijlen hebben een jaar geleden de koppen bij elkaar gestoken om tot een fantastische samenwerking te komen. De Rabobank is hoofdsponsor van dit sprankelende bevrijdingsconcert dat wordt verzorgd door de :
• Cool Cabage Band, een big band van 20 enthousiaste muzikanten
• De Deldense muziekvereniging Amicita
• Oost Nederlands Symfonie orkest(ONSO)

Bij dit bevrijdingsfeest zullen de muzikanten samen met de bezoekers helemaal los. 

Oost Nederlands Symfonie orkest
Om 19.30 uur zal het Oost Nederlands Symfonie Orkest onder leiding van Jeppe Moulijn het spits afbijten. Dit regionale orkest uit Enschede bestaat uit professioneel geschoolde musici, vakstudenten en vergevorderde amateursmet als dirigent Jeppe Moulijn.
Het repertoire omvat symfonische composities uit de Baroktijd tot de hedendaagse muziek. Een eigen concertprogramma bevat ook één of meer stukken voor een solist(e), begeleid door het orkest. Het ONSO heeft in de loop der jaren vele succes¬volle, uitverkochte concerten gegeven met o.a. als solist Christiaan Kuyvenhoven (pianist), André Kerver (klarinet), Emmy Verhey (viool) en Pianoduo Martijn en Stefan Blaak. Voor het programma in het kader van 'Delden Terug Naar Toen 'is gekozen voor muziek die te maken heeft met de oorlog en bevrijding zoals  de 5e van Beethoven, tune van radio Oranje en stukken van Walton en Elgar.

Harmonieorkest van Muziekvereniging Amicitia
Aansluitend er een uitvoering van Muziekvereniging Amicitia uit Delden. Zowel het Harmonieorkest als Slagwerkgroep geven acte de présence.  Deldense Zangeres Yvette Wunderink zal de ballads van Vera Lynn vertolken. Ook zullen de jazzy klanken van good old Benny Goodman zullen tot leven worden gebracht. Amicitia staat onder leiding van Jeroen Vos .De slagwerkgroep zal met pittig slagwerk zorgen dat u zich niet verveeld en het gedachtes aan oorlogsgeroffel doen herleven.

Bigband Cool Cabbage
De avond zal worden afgesloten door de sprankelende Bigband  Cool Cabbage Orchestra uit Oldenzaal. Zij brengen muziek uit de jaren '40 en '50 ten gehore.
Soms lijkt er een vleugje 'nieuw' tussen te zitten, maar de nummers die worden gespeeld vinden allemaal hun oorsprong in de oorlogsjaren! Dat varieert van Glenn Miller, Count Basie, Vera Lynn en de Star Sisters, tot oude jazz standaards die door artiesten als Michael Buble en Robbie Williams in een nieuw jasje zijn gestoken. Tijdens de avond zal de Bigband graag samen met u een fantastische finale van de avond gaan beleven. Er wordt gefeest zoals een bevrijdingsdag gevierd moet worden! Aan de muzikanten zal het niet liggen: zij treden op in die specifieke bigband bezetting waarbij de zanger en zangeressen er nog een swingend sausje overheen gooien! Laat je verrassen door de sfeer die dit orkest met zich meebrengt en geniet van een bijzonder gezellig optreden en als het even kan, ga met  de voetjes van de vloer! Meer over de bigband is ook te vinden op www.coolcabbage.nl of op facebook.

Kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop en € 6,00 aan de zaal. Ze zijn te koop aan de Langestraat in Delden bij The Readshop en de VVV. Kaarten kunnen ook online gereserveerd worden via de website van DTNT.
 

Café René

"Allo Allo" een Engelse comedyserie met ongekend hoge kijkcijfers. Uitbater René Artois heeft het maar moeilijk met een vrouw die in zijn cafe de sterren van de hemel zingt. Althans denkt te zingen, want het is niet om aan te horen, zo onzuiver als onzuiver maar kan zijn. Daar heeft René al zijn handen vol aan. Daarnaast moet hij in de gaten houden dat hij alle dames die zijn geliefde café bezoeken tevreden houdt, maar dat mag zijn vrouw weer niet weten. Om van de Duitsers nog maar niet eens te spreken, want die zijn op zoek naar een door de Ondergrondse verstopte radio. Hilariteit alom.

Waarschijnlijk zal dit tafereel zich niet in Delden bij partycentrum Weijenborg afspelen. Echter, omgedoopt in café René zal Weijenborg garant staan voor oorlogse sferen. Benieuwd of er in Delden een zangeres rondloopt die het tegen de vrouw van René durft op te nemen? Blijf regelmatig naar deze site kijken. Wij houden u op de hoogte.

Café René is vanaf woensdag  1 april t/m donderdag 9 april elke dag vanaf uur geopend. Je kunt hier  terecht voor een lekker hapje, drankje , entertainment en de 1945 film en natuurlijk helemaal in de stijl van Allo Allo.

Hoogte punten van café René:


Hieronder een overzicht van het hele programma

Woensdag 1 april – 18:00 uur

Donderdag 2 april – 11:00 uur

Vrijdag 3 april –  11:00 uur

Zaterdag 4 april – 11:00 uur

Zondag 5 april – 11:00 uur

Maandag 6 april – 11:00 uur

Dinsdag 7 april- 11:00 uur

Woensdag 8 april- 11:00 uur

Vrijdag 3 april –  11:00 uur

Zaterdag 4 april – 11:00 uur

Zondag 5 april – 11:00 uur

Maandag 6 april – 11:00 uur

Dinsdag 7 april- 11:00 uur

Woensdag 8 april- 11:00 uur

Donderdag 9 april- 11:00 uur

 

 

Expositie Zoutmuseum

Het Zoutmuseum in Delden leent zich uitermate voor een tentoonstelling over de bevrijding in 1945. De betrokken commissie is hier erg druk mee. Het museum is beschikbaar gesteld om niet alleen een tentoonstelling in te richten, maar er kunnen te zijner tijd ook films bekeken worden. Er zullen ook verhalen "bekeken" en beluisterd kunnen worden. In welke opzet dat zal gebeuren? Kijk regelmatig op deze site: details zullen volgen.

 

Om een bijdrage te leveren aan Delden Terug Naar Toen, wil Zoutmuseum Delden in het voorjaar van 2015 een expositie organiseren met objecten met een verhaal erbij, die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Onderstaand verhaal over het glas met het verhaal van Jaap is daarvan een voorbeeld.

Wilt u meer informatie of een bijdrage leveren aan deze expositie, neem dan contact op met de heer Hans Breukink van Zoutmeuseum Delden: telefoon: 074-37 63 837.

 

Een glas met een verhaal.

Dit glas is van Jaap. Jaap woonde in september 1944 met zijn ouders aan de Jacob Marislaan in het noorden van Arnhem. Op 17 september van dat jaar begon, met de landing van ruim 5000 parachutisten, de Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden. Op 25 september moesten de geallieerden vaststellen dat de actie was mislukt. Een deel van de troepen lukte het om in de nacht van 25 op 26 september de Rijn over te steken naar het zuiden van ons land.


Na de Slag om Arnhem hielden de Duitsers rekening met een herhaling van de aanval. De burgers van Arnhem zouden daarbij alleen maar in de weg lopen, of hulp bieden aan de geallieerden. Daarom dwongen ze op 24 september de 95.000 inwoners van Arnhem om hun stad te verlaten.
Jaap, die al tientallen jaren in Delden woont, was toen 6 jaar en nog ziet hij hoe hij met zijn ouders, grootouders en een oom en tante met wat schamele bezittingen in een kinderwagen, lopend de stad verliet naar hun evacuatieadres in Eerbeek.


Zoals zoveel inwoners van Arnhem hebben gedaan, heeft ook de vader van Jaap zoveel mogelijk waardevolle spullen verborgen voordat hij zijn huis verliet. Het glasservies legde hij in het zand van de kruipruimte onder de woning.
Toen de vader van Jaap direct na de bevrijding in april 1945, terugkeerde in Arnhem en de schade aan zijn huis wilde opnemen, trof hij een volledig uitgebrande woning aan. Het was het enige huis in de hele wijk dat door brand was verwoest.
Zoals je overal ter wereld mensen in rampgebieden ziet doen, probeerde ook de vader van Jaap iets van zijn eigendommen terug te vinden in de verwoeste woning. Ondermeer vond hij dit, door de hitte van het vuur, vervormde glas. 

 

 

 

Kampement Twickelerlaan

Evenals in 2010 zal Keep Them Rolling een bivak in Delden opslaan. Ongeveer 150 historische voertuigen komen donderdag 2 april 2015 in Delden aan. Delden zal dan veranderd zijn in Delden anno 1945. Hoe zal dat voelen voor al die deelnemers en betrokkenen van Keep Them Rolling? Binnenkort kunt u hier meer over lezen. Interviews worden reeds gehouden.

                                                                                                               

De herdenking in 2010 was een daverend succes. Het weer werkte mee en er kwamen veel bezoekers naar het bivak om al het moois te bekijken. Natuurlijk werden de bezoekers getrakteerd om smeuïge verhalen van de eigenaren. Iedereen wist wel iets over zijn (c.q. haar!) voertuig te vertellen. Was het niet het typenummer, doel of gebruik, dan was het wel een verhaal over de geschiedenis, aankoop, reparatie, hoe moeilijk de onderdelen te vinden waren, et cetera. De schooljeugd vormde een groot aandeel van de bezoekers: de kinderen waren zeer geïnteresseerd en vroegen honderduit. De mensen van Keep Them Rolling hadden voor deze groep bezoekers gidsen in het leven geroepen die met heel veel plezier alle vragen beantwoordden. Zo sneed het mes aan twee kanten. Zou dat in april 2015 niet nog eens kunnen? Vast wel!

                                  

Actieavond ondernemers

Om de ondernemers uit Delden te informeren hoe zij optimaal kunnen deelnemen aan de activiteiten van DTNT, zullen meerdere informatieavonden gehouden worden. Op dit moment is DTNT volop bezig om iedereen te zijner tijd naar behoren te kunnen informeren. DTNT wil niet op de feiten vooruit lopen om misverstanden te voorkomen. Zodra er meer details bekend zijn, zal DTNT alle betrokken ondernemers informeren. Data voor de informatieavonden zullen volgen*. Blijf deze site in de gaten houden om op de hoogte te blijven. Via het Contactformulier zijn altijd vragen te stellen.

* De (eerste) avond was donderdag 2 oktober 2014 bij partycenrum Weijenborg -cafe René- Spoorstraat 16, te Delden.

                                                                           

De avond werd druk bezocht door de Deldense ondernemers. Zo blijkt maar weer dat het evenement DTNT hoe langer hoe meer gedragen wordt.Leden van Keep Them Rolling lieten alvast enkele historische voeruigen zien die meerijden tijdens het defilé in april 2015.

     .                                                                             

Een verhalenverteller vertelde een bloedstollend verhaal op een buitenlocatie waar destijds hevig gevochten is. 

                                                             

Er werd ook aandacht geschonken aan de actie "Nederland Vlagt met Bloemenpracht-bevrijders bedankt", waarmee we heel Delden en zo mogelijk heel Nederland d.m.v. bloembollen en zaden rood, wit en blauw gaan kleuren. 

Het zier er naar uit dat alle ondernemers willen samenwerken met en voor Delden Terug Naar Toen, hun schouders onder dit unieke evenement willen zetten om meer dan een week lang (van 1 t/m 9 april 2015) tienduizenden bezoekers naar Delden te trekken.

                                                             

 

Expositie Riemko Holtrop

Eenmalige, unieke expositie met werk van Riemko Holtrop in verschillende disciplines op vijf locaties tijdens het evenement Delden Terug Naar Toen van 2 t/m 9 april 2015.

Riemko Holtrop  (1914-1996)

Geboren in Hengelo. Overleden in Delden.

Riemko Holtrop is één van de pioniers in de doorbraak van de moderne kunst na 1945. Hij behoort tot de avantgardisten van het eerste uur, tot de kleine groep kunstenaars, die al van tijd tot tijd experimenteel werkte, voordat "Cobra" was gevormd.

Zijn werk is o.a. aanwezig in de collectie van Het Stedelijk Museum te Amsterdam, Het Gemeentemuseum Den Haag, Het Rijk, PTT Nederland, Provincie Overijssel, IJsselcentrale Zwolle en in particuliere collecties.

Riemko Holtrop studeerde aan de Rotterdamse Kunstacademie (1932-1936, de Academie de la Grande Chaumiere te Parijs (1939) en volgde in 1941 de lessen van de Arnhemse beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hoff.
Van 1953 tot 1959 was hij lid van de ballotagecommissie voor de BBK.

De Tweede Wereldoorlog is, zoals voor meer jonge kunstenaars, voor Holtrop van ingrijpende betekenis geweest. De bezettingsjaren hebben zijn leven en zijn artistieke ontwikkeling dusdanig gespleten, dat er een spanning ontstond tussen de vooroorlogse traditionele opleiding en vormgebondenheid en de behoefte om in te spelen op de na -oorlogse experimentele stromingen.
In het algemeen kan men stellen dat zijn werk altijd een grote spanning bezit, die de ene keer de balans doet uitslaan naar een constructief mediterende stijl en de andere keer naar een expressieve, improviserende vrije beelding.

In 1946 begint Holtrops experimentele ontwikkeling met de serie houtskooltekeningen “Bezetting”, waarin hij – niet belemmerd of gestuurd door voorstudies – spontaan en direkt uiting geeft aan zijn emoties. In plaats van uit te gaan van het idee, laat hij zich leiden door het materiaal en dit luidt de ontwikkeling naar abstractie in.
Zijn werk evolueert naar de expressieve improvisatie: de “bezinevellen” en monotypen uit de jaren vijftig en zestig en de zgn. “scrapeboards” van eind jaren zestig. In de laatste vindt Holtrop de beeldende oplossing voor de tegenstelling tussen “vrij expressief” en “constructief”; beide polen worden hier met elkaar in evenwicht gebracht.

Deze bijzondere expositie is te zien van 2 tot en met 9 april 2015.

U kunt deze bijzondere  expositie ook combineren met de wandelroute langs en over kunst in het hartje van Delden: KUNSTSTAPPEN verkrijgbaar bij de VVV.

         

Ladies Night

Hoe ging men in 1945 gekleed en gekapt? De Ladies Night werd in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen te informeren over kleding en make-up van 1945. De organisatie was zeer blij dat veel enthousiastelingen hun medewerking voor de Ladies Night hadden toegezegd. Het ging hierbij o.a. om Vrouwen van Nu uit Delden, haarboetiek De Kapperie uit Delden en Allure Hair & Beauty, eveneens uit Delden.Voor de make-up had de organisatie visagiste  Nicolien Bolk weten te strikken en daarnaast Moniek Kleinsman als ladyspeaker.

                                                                                                             

 

Toen werd het afwachten hoe de avond zou verlopen. Aan de organsiatie zou het niet mogen liggen, want het programma zat prima in elkaar. En ja, de avond was ook príma! De opkomst was nog meer dan verwacht. Hieruit blijkt dat het evenement Delden Terug Naar Toen hoe langer hoe meer draagvlak in het stadje krijgt. 

Moniek Kleinsman vertolkte met verve haar rol als ladyspeaker en daarnaast interviewde ze mevrouw Schulten-Kieboom uit Delden die de oorlog nog heeft meegemaakt. Dames, heren en kinderen, helemaal in stijl gekapt en opgemaakt, toonden hun kleding. Er was zelfs een soldaat in kilt die zijn danspassen van toen wilde verbeteren en op de achtergrond waren op een scherm beelden van toen te zien. Dit alles gebeurde met muziek in Glenn Miller-stijl op de achtergrond. Er valt nog veel meer te vertellen maar kijk vooral naar de foto's, want ook hier zegt een beeld meer dan veel woorden.

                                                                                     

Kleding voor de modeshow werd beschikbaar gesteld door Freule, Oldenzaal. U kunt de website van deze winkel bezoeken door hier te klikken.

Naast Freule was ook het Memorymuseum uit Nijverdal op deze Ladies Night present.om diverse kledingstukken uit de oorlogperiode te showen. Klik hier om te kijken wat het museum nog meer te bieden heeft. 

                                                               

Houd deze site in de gaten voor de laatste ontwikkelingen, maar u kunt ook kijken bij 'Kleding' en vervolgens bij 'Activiteiten van de commissie Kleding en Kapsels van DTNT' om te zien wat deze commissie allemaal nog meer presteert.

                                

Sponsoren: